Teleportáció

Igen, lehetséges. De az is érdekel hogyan? Cikkemben a teleportáció fogalmát és gyakorlati alkalmazásait tekintjük át, és kicsit belepillantunk a kvantumelmélet világába.

Teleportáció

Először is, mi az a teleportáció? Az angol Wikipédia definíciója értelmében „a teleportáció az anyag vagy energia hipotetikus [vagyis feltételezett, Factology] átvitele az egyik ponttól a másikba anélkül, hogy áthaladnánk a köztük lévő fizikai téren”. [1] Szóval ha emberről beszélünk, egyik pillanatban itt vagyunk, megnyomunk egy gombot vagy kimondunk valami hókuszpókuszt, és hirtelen a másik helyen találjuk magunkat, anélkül, hogy odasétálnánk.

A teleportációról még nem tudjuk, hogy működik-e, hogy egy és ugyanaz az ember átkerül egyik helyről a másikra, azonban kvantumteleportációs kísérleteket már hajtottak végre a kutatók. Kvantumteleportációnak azt hívjuk, amikor az anyag vagy információ, amit el szeretnénk „teleportálni”, a kvantum-összefonódásnak nevezett jelenség segítségével átkerül az állapota egy másik helyre. Állapota, mert valójában nem kerül az sehova, csak tulajdonságai másolódnak le az anyagnak. [2] Ez kissé félreérthetőnek hangzik, ezért mondok egy példát. Tegyük fel, hogy Magyarországon is és az Antarktiszon is van két különböző foton (olyan, mint az atom). Az Antarktiszon meg szeretnék kapni a Magyarországon lévő foton információit, így a kvantum-összefonódás lehetőségét kihasználva Magyarországon megmérik a fotont, amivel bár Magyarországon meg szűnik létezni, az Antarktiszon megjelenik. [3] Tehát két dolog összefonódik, egyik függ a másiktól, másik függ az egyiktől. Ez az a dolog, amit Albert Einstein „kísérteties távoli eseménynek” nevezett.

A kvantum-összefonódásban rengeteg lehetőség rejlik: kvantuminternet, kvantumszámítógép, kvantumteleportáció, kvantumkommunikáció. Vajon húsz év múlva már teleportálni fogjuk a dokumentumokat? Nem tudjuk. Mindenesetre a kvantumteleportáció megvalósítása koránt sem lehetetlen, bemutatok pár kísérletet!

Amerikai eredmények

Példaképpen 2020-ban az Egyesült Államokban lévő Kaliforniai Műszaki Egyetemnek sikerült teleportálást végrehajtania 44 kilométer távolságra. A kvantumtechnikák még gyerekcipőben járnak, így nem lett teljesen sikeres a teleportáció, de azért 90%-nál nagyobb pontossággal érkezett meg az információ, csak 10%-a veszett el. [4] Már ez is rendkívüli teljesítmények számít.

Kína eredményei

A kínai tudósok 2017-ben 1200 kilométer távolságra, egy műholdről a tibeti hegyekben lévő kutatóállomásokra teleportáltak fotonokat, ezzel megdöntve a világrekordot. [5]

Referencia

[1] „Teleportation.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, 6 Jul. 2023, en.wikipedia.org/wiki/Teleportation. Accessed 10 Aug. 2023.

[2] Viktor, Justin. “Kutatók Létrehozták Az Első Tartós, Nagy Távolságú Kvantum-teleportációt.” raketa.hu, 24 Dec. 2020, raketa.hu/kutatok-letrehoztak-az-elso-tartos-nagy-tavolsagu-kvantum-teleportaciot.

[3] Dániel Bolcsó. “Na De Mi Az, Hogy Kvantumteleportálás?” Index, 26 Sept. 2015, index.hu/tudomany/2015/09/25/na_de_mi_az_hogy_kvantumteleportalas.

[4] Leah. “Fermilab and Partners Achieve Sustained, High-fidelity Quantum Teleportation.” News, 15 Dec. 2020, news.fnal.gov/2020/12/fermilab-and-partners-achieve-sustained-high-fidelity-quantum-teleportation.

[5] “China’s Quantum Satellite Achieves ‘Spooky Action’ at Record Distance.” Science | AAAS, 9 Aug. 2023, www.science.org/content/article/china-s-quantum-satellite-achieves-spooky-action-record-distance.

Szerző:

Sárközi Ármin

Én vagyok a Factology weboldal alkotója, cikkeket írok rá, tudok programozni, szeretem a tudományos dolgokat, és fontosnak tartom a globális felmelegedés visszaszorításáért tett lépéseket.