Factology Tudományos Könyvdíj 2022

Az FTK, vagyis a Factology Tudományos Könyvdíj bizottságának megítélése alapján a mostantól évente tervezett Tudományos Könyvdíj nyertese: A jóslás algoritmusa Alessandro Vespignanitól!

A Factology újság bizottsága az év során olvasott könyvek közül választotta ki a legjobb tudományos könyvet. Vespignani műve nyert, úgyhogy most róla írok néhány bekezdést.

Factology Tudományos Könyvdíj 2022

A jóslás algoritmusa egy nagyon okos és izgalmas könyv, aminek elolvasása után megérthetjük, milyen sok mindenhol ott vannak az előrejelzések az életünkben. A YouTube-on és a Spotify-on a machine learning algoritmusok segítenek kiválasztani a legjobb videókat, zenéket, amelyek tetszhetnek. A járványoknál – ahogy a Covid-19 esetében is – algoritmusok sokasága és nagy matematikai háttér áll az előrejelzések mögött. Az Ask Your Target Market felmérése szerint a válaszadók 41%-a azt nyilatkozta, hogy naponta ellenőrzi az időjárást, 24% pedig akár naponta többször is. Ez a lehetőség az előrejelzések miatt valósulhat meg. Egyre több kontrollunk van a történések felett, fel tudunk rájuk készülni.

Mikor kell a kormánynak szigorúbb korlátozást hoznia, hogy elkerülje a legnagyobb veszedelmet? Mi a machine learning alapja? Tényleg mindenhol figyelnek minket, az interneten? Mi a big data fogalma? Hogyan befolyásolja a politikai és vallási nézeteinket a modern tudomány? És legfőképpen: higgyünk-e a jövendőmondóknak?

Alessandro Vespignani olasz származású fizikus Barabási Albert-László közeli munkatársa és olyan jól ír, mint ő. Vespignani és Rosita Rijato könyvét ajánljuk mindenkinek, aki szeretne a tudományról olvasni, vagy éppen ehhez kapcsolódó munkát végez. Még ha hosszúak is benne a mondatok.

Szerző:

Sárközi Ármin

Én vagyok a Factology weboldal alkotója, cikkeket írok rá, tudok programozni, szeretem a tudományos dolgokat, és fontosnak tartom a globális felmelegedés visszaszorításáért tett lépéseket.