Egy pingvin a jégtáblán

Tudtad, hogy a pingvinek akár olyan magasak is lehetnek, mint egy 6 éves gyerek? És hogy olyan gyorsan tudnak úszni, mint ahogy te biciklizel? Cikkemből megtudhatsz pár érdekességet róluk.

Először is: a pingvin egy madár, mégsem tud repülni. Helyette úszik. Akár 15 km/h-val is képes. [1] Súlyuk nagyon változó: 1 kilogrammtól 80 kilogramming terjedhet. Fekete testük, de fehér hasuk van, ezzel rejtőzködnek a ragadozók elől. [2] Krilleket és tintahalakat esznek, ezekre vadásznak a víz alatt. Magasságuk akár elérheti a 114 cm-t is, de általában 40 cm körüliek. [2, 3] Azonban 37 millió évvel ezelőtt élhettek két méter magasak és 115 kilogrammosak is, ahogy az Antarktiszi-félszigeten (Antarktisz egy része) talált leletek tanúsítják.

Tulajdonságok
Tudományos névSphenisciformes
ÉlőhelyDéli-sark
Súly1-80 kg
Magasság40-114 cm
Pingvinfajok száma18
Pingvin-populáció száma

A világon 18 pingvinfajt figyeltek meg, [2, 4] de populációjuk mérete egyes becslések szerint több millióra tehető. [4] Ezt nyilván befolyásolták a huszadik század közepe táján bekövetkezett események, amikor ugyanis nagy mértékben felvirágzott a bálnavadászat – a bálnák pedig krilleket esznek, akár csak a pingvinek.

Bár rengetegen vannak, a klímaváltozás ugyanúgy fenyegeti őket, mint más fajokat: egyre kevesebb jég van az Antarktiszon, 2002 óta már több, mint 2000 gigatonna (Gt) szárazföldi jégtakaró olvadt el. [NASA] Ez tonnába átszámolva 2 000 000 000 000 tonna, szóval elég sokat fogyókurázott a Föld. Ez pedig veszélyesztetheti a pingvinek élőhelyeit. Emellett a pingvinek jórésze veszélyeztettként van megjelölve, no nem azért, mert olyan kevesen lennének, hanem mert:

  1. Elvesztik élőhelyüket, erről már beszéltünk.
  2. Elkapják a turisták által terjesztett betegségeket.
  3. Az emberek nagy mértékben halásznak, így a pingvineknek egyre kevesebb élelem marad, ráadásul véletlenül akár a pingvin is beleakadhat a hálóba.
Az Antarktisz jégtakarójának tömegének csökkenése
Az Antarktisz szárazföldi jégtakarója sokat fogyatkozott 2002 óta. Kredit: NASA

A pingvinek többsége a Déli-sarkon él, de természetes közegben megtalálhatóak az egyenlítőnél, a Galápagos-szigetek nyugati szélén. [5] Érdekesség, hogy a szárazföldön ugrálni és futni is szoktak ezek a kis zömök állatok, sőt, hogy gyorsabban odaérjenek valahova, akár hason csúszva közlekednek. [2]

A pingvinek világában a nőstény májusban vagy júniusban rak le egyetlen tojást. [4] Ezután kilenc hétre eltűnik a tengeren, és a hím melegíti a tojást. Ezalatt a hím nem eszik semmit. Mikor megszületik a kis pingvin, már magukra hagyhatják. A pingvinek kolóniákban élnek, a családok egy egyedi hangfrekvencián hívják egymást, hogy a szülők viszzatértükkor gyorsan megtalálják kicsinyüket.

Image by Public Co from Pixabay

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet! Ármin

Referencia

[1] “Penguin | Species | WWF.” World Wildlife Fund, www.worldwildlife.org/species/penguin.

[2] “Tagging Adorable, Nasty Little Penguins.” Animals, www.nationalgeographic.com/animals/birds/facts/penguins-1.

[3] Prevost, Jean and Gill, Frank. „penguin”. Encyclopedia Britannica, 25 Aug. 2023, https://www.britannica.com/animal/penguin. Accessed 2 September 2023.

[4] JJones. “Top 10 Facts About Emperor Penguins.” WWF, 25 Jan. 2022, www.wwf.org.uk/learn/fascinating-facts/emperor-penguins.

[5] Rafferty, John P.. „Galapagos penguin”. Encyclopedia Britannica, 28 May. 2020, https://www.britannica.com/animal/Galapagos-penguin. Accessed 2 September 2023.

[6] Miller, Zoë. “23 Fascinating Things You Never Knew About Penguins.” Insider, 16 Jan. 2020, www.insider.com/penguins-things-you-never-knew-facts-2018-4.

(Borítókép: Pixabay)

Szerző:

Sárközi Ármin

Én vagyok a Factology weboldal alkotója, cikkeket írok rá, tudok programozni, szeretem a tudományos dolgokat, és fontosnak tartom a globális felmelegedés visszaszorításáért tett lépéseket.