Tudsz programozni valamilyen versenynyelvben, érdekelnek a matematikai problémák és szeretsz fejtörőkön gondolkodni? Netalán versenyprogramozol, de nem tudod hol találhatsz online versenyeket? Ne aggódj, mi segítünk!

Kép forrása: Image by Boskampi from Pixabay

Codeforces

A Codeforces egy alkalmas hely a versenyprogramozás kipróbálására. Az orosz szentpétervári ITMO University (ITMO Egyetem) működteti. A felületen bárki létrehozhat versenyt, amennyiben néhány feltételt teljesít (pontszám, rang, stb.), de alapvetően a legtöbb a Codeforces saját versenye. Ezekből is van több fajta, néhány fontosabb közülük:

  • Div. 4 – a legkönnyebb verseny, kezdő versenyprogramozóknak ajánljuk
  • Div. 3 – a Div. 4 versenyeknél nehezebb szint, több tudást igényel, minimum pár hónap kemény munka után már jó
  • Div. 2 – Nehéz. Itt már nem könnyűek a feladatok. Ha a Div. 3-ban már nem egyszer oldottad meg az A, B és C feladatokat, akkor sem egyszerű, de már A-ig eljuthatsz. Kezdő programozóként (1-1,5 év programozás) még nem javasoljuk.
  • Div. 1 – Ez a legnehezebb. Ha jól mennek a Div. 2-ők, akkor lehet esélyed.
  • Educational Rounds – az oktatási fordulók a Div. 2 körök alá vannak besorolva [1], és inkább csak a tanulásra vannak tervezve, lényegük hogy kalandos tanulmányt tegyünk a programozás világában.
  • Global Rounds – ezek a fordulók mindenki számára nyitottak, különböző nehézségi szintekhez igazodik.

A „Div” az angol Divison szó rövidítése, ami osztályt jelent.

AtCoder

Az AtCoder egy japán székhelyű programozási versenyportál, előnye a Codeforces-zal szemben, hogy heti rendszereséggel rendeznek versenyeket. A feladatok is kicsit eltérnek, hiszen ez egy másik oldal. A versenytípusaikról:

  • AtCoder Grand Contest (AGC) – a legnehezebb
  • AtCoder Regular Contest (ARC) – könnyebb
  • AtCoder Beginner Contest (ABC) – legkönnyebb

LeetCode és HackerRank

A LeetCode és a HackerRank gyakorlásra és versenyre is alkalmas. A LeetCode segítségével akár állásinterjúra is felkészülhetünk, bár annak nagyrésze fizetős. A HackerRank-en pedig egy olyan plusz funkció található, hogy egy teszt helyes kitöltése után tanúsítványt szerezhetünk egy általunk választott programnyelvből, ami jó lehet, ha állásinterjúra megyünk.

CodeinGame

Rejtvényes fejtörők találhatók az oldalukon, egyre nehezedő feladatokkal. Ajánljuk szórakozásképpen is, lehetséges akár tanóra keretén belül a csoporttagok megmérkőztetése.

Egyéb oldalak

Néhány olyan, amit még nem említettünk:

A fent felsorolt oldalak nem magyar nyelvűek, ezért javasoljuk a DeepL Translator-t.

Reméljük, hasznára leltek a cikkünkben a versenyprogramozók.

Szerző:

Sárközi Ármin

Én vagyok a Factology weboldal alkotója, cikkeket írok rá, tudok programozni, szeretem a tudományos dolgokat, és fontosnak tartom a globális felmelegedés visszaszorításáért tett lépéseket.