A Bill Gates által is szponzorált Savor névre hallgató kaliforniai vállalat egy vadonatúj ötlettel állt elő. A szakemberek szerint a zsírnak meghatározott kémiai összetétele van, ezáltal a megfelelő módszerek segítségével létrehozható. A vállalat a levegőből von ki szén-dioxidot, majd alakítja át zsírmolekulákká hidrogén és hő hozzáadásával, ezáltal vaj készítésre nyílik lehetőség – állítja az Interesting Engineering.
Az utóbbi években egyre több növényalapú termék és húshelyettesítő került a boltok polcaira, azonban ezek sokszor nem túl finomak és nem felelnek meg a vásárlói elvárásoknak. Emellett az ilyen termékek gyakran pálmaolajat tartalmaznak, melynek termesztéséért nemcsak erdőket vágnak ki, hanem a munkaerő 24%-át 5-17 év közötti gyermekek teszik ki, egyszóval gyerekmunkát alkalmaznak a pálmaolaj előállításakor.1
A vaj állati eredetű
Jelenleg az állattenyésztés a világ üvegházhatású gázokból eredő kibocsátásának a 14,5%-áért felel, mintegy 7,8 tonna CO2-ekvivalens2 évente. A vaj és egyéb tejtermékek állati tejből vannak, az állattartás pedig kibocsátásokkal jár.
Az üvegházhatású gázok (pl. szén-dioxid, metán) arról híresek, hogy a Földre érkező napfényt csapdába ejtik és nem engedik visszajutni az űrbe, ezáltal a bolygónk egyre jobban felforrósodik. Az ipari termelés és a gyárak működtetése során rengeteg ilyen anyagot eregetnek, emiatt jelentősen hozzájárulnak a bolygó hőmérséklet-ingadozásaihoz és a klímaváltozáshoz. Ráadásul az üvegházhatású gázok akár évszázadokig a levegőben maradnak, például a szén-dioxid nem kevesebb, mint 300-1000 évig.
A világ vezetői sorra hozzák meg az újabb és újabb klímaegyezményeket, miszerint alacsony szinten tartják a felmelegedést. A 2015 decemberében ratifikált Párizsi éghajlatvédelmi egyezmény (Paris Agreement) értelmében a világ 195 országa (köztük az Európai Unió összes tagállama) megegyezett arról, hogy jóval 2°C alá, lehetőleg 1,5°C-ra korlátozzák a hőmérséklet-emelkedést az iparosodás előtti szinthez képest. Hogy ez mit jelent? Azt, hogy az iparosodás előtti átlaghőmérséklethez képest 1,5°C-kal vagy legfeljebb 2°C-kal lehet magasabb az átlaghőmérséklet.
Azt gondolnánk, néhány fok különbség nem számít, azonban nem lenne igazunk. Ha a felmelegedés eléri a 2°C-ot, jóval gyakoribbak lesznek az áradások, eltűnnek szárazföldek, kevesebb édesvíz lesz elérhető. Számos élőlény kipusztul és egyre rendszeresebbé válnak majd a hőhullámok. Ha 1,5°C-ra korlátozódna a hőmérséklet-emelkedés, 10,4 millió emberrel kevesebben lennének kitéve ezeknek a kockázatoknak.3
Azonban az egyezmények úgy tűnik, semmit sem érnek, a hőmérséklet egyre csak növekszik. Nincs időnk halogatni a döntést, azonnali fejlesztésekre és azoknak az alkalmazására lesz szükség. A Savor egy a sok ígéretes technológiával állt elő, ami csökkentené az emberiség ökológiai lábnyomát.
Hogyan lesz a szén-dioxidból vaj?
Mind a zsír, mind az olaj nem másból, mint szén-, hidrogén- és oxigénmolekulák láncszerű elrendezéséből áll, így a Savor technológiája ezeket kombinálva tudja ezeket létrehozni.
Egy 2023-ban publikált tanulmány szerint az étkezési zsírok kémiai szintézise (anyaggá formálódása) a fent említett módszer segítségével kevesebb, mint 0,8 gramm CO2-ekvivalenset bocsátana ki kilogrammonként, szemben a pálmaolaj 1,5 gramm CO2-ekvivalens kibocsátásával. Ez mintegy 47% csökkenést jelent.
Eddigi eredmények és jövőbeli tervek
A Savor blogbejegyzéséből kiderül, hogy már sikerült vajat előállítaniuk és nagyon ízletes lett. A vállalat optimista véleménye szerint a technológiát fel tudják arra használni, hogy vaj mellett sajtot vagy akár fagylaltot hozzanak létre.4
Lábjegyzetek
- https://laborrights.org/publications/children-sunshine-industry-child-labor-and-workers%E2%80%99-situation-oil-palm-plantations ↩︎
- A CO2-ekvivalens egy olyan mértékegység, amely azt adja meg, hogy az adott üvegházhatású gáz vagy gázok mekkora pusztítást végeznének szén-dioxidban kifejezve. Tehát például 1 tonna metán kibocsátása annyira lenne szennező, mint 84 tonna szén-dioxid, így ezt így jelölhetjük: 84 CO2-eq. Ha csodálkozol, hogy miért mindig a szén-dioxidot emlegetik a médiában, ha a metán sokkal nagyobb szennyező, ez egyrészt azért lehet, mert a szén-dioxid teszi ki a kibocsátásaink legnagyobb százalékát, mintegy 70%-át. ↩︎
- Forrás: NASA ↩︎
- Forrás: Interesting Engineering és The Guardian. ↩︎