A környezetvédőknek két típusa létezhet: a jogi utat választók és a vállalatbarát környezetvédelmet támogatók. Most elmagyarázzuk mindkettő jelentését és összehasonlítjuk őket, mert bizony mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is.

Jogi utat választók

Ha a jogi irányt választja valaki, akkor szembesülhet azzal a problémával, hogy ez az út nagyon körülményes és hosszadalmas lehet. A bírósági ügyek sokáig, akár évekig is eltarthatnak. Ugyanakkor mellette szól, hogy tényleg hatékonyak lehetnek, mivel törvényekre hivatkoznak (pl. egy perben). És mivel ilyenkor egy törvény megszegése az ügy alapja, ezért nagyobb annak az esélye, hogy megnyerjük. Elvégre a törvény azért törvény, mert be kell tartani. Figyelembe kell venni azonban, hogy az ilyen perek magas költéségekkel járhatnak számunkra.

Vállalatbarát viszonyt támogatók

A környezetvédők egy csoportja azt támogatja, hogy alakítsunk ki baráti kapcsolatot a vállalatokkal, mert így sokkal könnyebben lehet őket befolyásolni. Ne pereljünk, ne szidalmazzunk, inkább próbáljuk rábeszélni – bírósági intézkedések nélkül –, hogy igenis jobb, ha fosszilis energiák helyett napelemekkel látnák el a gyáraikat, működtetnék a céges gépkocsikat.

Ez jobb lehet, mivel nem keveredünk ilyenkor bírósági ügyekbe és nem kell ügyvédet fogadni (akit ráadásul ki kell fizetni). Ugyanakkor ellene szól, hogy nem mindig sikerül barátságot kötni a vállalatokkal, legfőképpen pedig nem biztos, hogy rá tudjuk beszélni őket, elvégre sokszor előrébb helyezik a listán a profitot, mint a Föld és a biodiverzitás jólétét.

Ehhez az kell persze, hogy a hatalmon lévő kormány – vagy az Egyesült Nemzetek Szövetsége, attól függ ki intézkedik a vállalatbarát irányba – szimpatizáljon a környezetvédelemmel, mert ha ő maga nem csökkenti a saját ÜHG-kibocsátását (üvegházhatású gázok), akkor miért beszélnének rá másokat.

A vállalatok meggyőzésére fontos érv lehet, hogy az egyre többször keletkező meleg hőhullámok és a fokozódó viharok tönkretehetik vásárlóik otthonát, emiatt pedig kevés az esélye, hogy rendszeresen fognak náluk drága termékeket, például fecskefészek levest vagy kaviárt vásárolni. Sőt, lehetséges hogy olcsókat sem, mivel elvesztették az összes holmijukat. Sajnos általában a nagyvállalatok nem foglalkoznak ezzel, így macerás ez a módszer. Ezzel szemben az előző módszernél, ha sikerrel járunk, a bírósági kötelezi az alperest, hogy változtasson környezetszennyező gyakorlatán.

Összehasonlítás

​Jogi út választásaVállalatbarát módszer
HosszadalmasMacerás
DrágaIngyenes
​Bírósági intézkedéssel járNem jár bírósági intézkedéssel
​Nem biztos, hogy rávehetőek a vállalatok

Ezek után te mit gondolsz, melyiket pártolod?

Szerző:

Sárközi Ármin

Én vagyok a Factology weboldal alkotója, cikkeket írok rá, tudok programozni, szeretem a tudományos dolgokat, és fontosnak tartom a globális felmelegedés visszaszorításáért tett lépéseket.