Béka egy tavirózsán

Érdekes tény, de az égből nem csak víz, hanem békák és halak is hullhatnak. Ezt nevezik állat esőnek (animal rain). Mi a magyarázat arra, hogy békák és szardíniák kopognak az esernyődön? Most kiderül.

Bár jómagam nem voltam tanúja békaesőnek, nagyon érdekesnek találtam, amikor rábukkantam egy könyvtári könyvben. Erről fogok most írni.

Béka egy tavirózsán

Több helyen is már – köztük az Egyesült Királyságban, Szerbiában, Szingapúrban, de még Magyarországon is – tapasztaltak állati esőt, amit sokáig furcsa, megmagyarázhatatlan jelenségnek gondoltak.1 Estek már az égből békák, szardíniák, pókok, medúzák, de ezerfrankos bankjegyek is.2, 3

Ez a jelenség több száz éve tapasztalt érdekességnek elkönyvelhető, már a 16. században is ismert volt. De mi a magyarázat?

A feltételezések szerint kisebb tornádók, víztölcsérek (waterspouts), hurrikánok, szélviharok kapják fel az állatokat, és azok el tudják szállítani ezeket akár kilométerekkel messzebbre.4 Azonban fontos megjegyezni, hogy ezt még nem bizonyították. Elvégre ha békákat és halakat is felkap, hogy lehet, hogy nem jár vele homok, sár és növények? Nos, ez még felfedezésre vár…

Források

1 https://24.hu/szorakozas/2010/06/22/bekak-hullottak-az-egbol-rakoczifalvan/

2 https://en.wikipedia.org/wiki/Rain_of_animals

3 https://www.astronet.hu/talanyok/miert-hullanak-bekak-es-halak-az-egbol-44362/

4 https://eden.uktv.co.uk/nature/earth/article/weird-weather-uk/#:~:text=Raining%20Frogs,elsewhere%2C%20often%20many%20miles%20away.

Szerző:

Sárközi Ármin

Én vagyok a Factology weboldal alkotója, cikkeket írok rá, tudok programozni, szeretem a tudományos dolgokat, és fontosnak tartom a globális felmelegedés visszaszorításáért tett lépéseket.