Könyvek

Sokan keresnek gyerekkönyveket, de nem mindig könnyű kiszemelni a jó olvasmányt. Elvégre nem egy unalmas sorozatot szeretnénk olvasni ugyebár. Javasoljuk, ezekre legalább vess egy pillantást.

Könyvek

William Wenton sorozat

Szerintem nagyon izgalmas könyv, pörögnek benne az események. A történet modern korban játszódik, egy különleges fiúról szól, aki imádja a kódokat és a titkosírást. Első kötetében – A lurídiumtolvajban – a megfejthetetlen kód, amit egyetlen kriptológusnak sem sikerült még kitalálnia, a hazájába, Norvégiába érkezik. Vajon Wiliamnek sikerül rájönnie a megoldásra? Közben sorozatban furcsa események történnek, valaki betör a házukba, és el kell költözniük. Hogyan változik meg az élete a fiúnak, mikor szinte mindenhol veszélyben van? Bobbie Peers regénye véleményem szerint egy igen lebilincselő könyv, 6-kötetes, magyarul három jelent meg.

Harry Potter sorozat

J.K. Rowling igazán nagyszerű könyvet írt, amiből a Warner Bros. Pictures filmet is készített. Egyik zseniális dolog benne az, hogy az újabb és újabb könyvek ugyanolyan izgalmasak, mint a korábbiak, nem laposodik el a történet. Nem csoda, hogy világsiker lett.

Egy varázslófiúról szól, akinek a szüleit megölte a világ egyik leghatalmasabb mágusa, akitől mindenki annyira retteg, hogy még a nevét sem merik kimondani. Harry így a nagynénjével (Petunia), annak férjével (Vernon Dursley) és az önző, nagyravágyó unokatestvérével (Dudley) él. Eltitkolják előle, hogy varázsló, azt mondják neki, hogy a szülei autóbalesetben haltak meg. Ám egyszer csak minden megváltozik és furcsa dolgok történnek. A házuk körül baglyok repkednek nappal, és Harry egy levelet is kap, amit neki címeztek. Nevelőszülei viszont elrejtik előle, sőt, miután egyre több levelet kapnak, inkább elköltöznek a házukból, nehogy fény derüljön Harry titkára. Végül személyesen jön el Harryért Hagrid, aki elmeséli neki, ki is ő valójában, illetve tőle tudja meg, hogy felvételt nyert a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába.

Harry az új iskolában talál magának néhány barátot, s a tanév során megküzd fő ellenségével, Voldemorttal, aki megölte a szüleit. Hétkötetes olvasmány, én nem ajánlom az összes részt, mert az ötödiktől már eléggé bedurvul és félelmetessé válik. Nem azt mondom, hogy ne olvassátok el, inkább azt, hogy 13-14 éves kor alatt félelmetes lehet. 10-12 éves korosztálynak javaslom az első 3-4 kötetet.

Morrigan Crow nagy dobása (sorozat)

Morrigan egy elátkozott gyerek. Egy szerencsétlen napon született, és emiatt meg kell halnia. Őt okolják mindenért, hogy a sok szerencsétlenség és minden más baj is ő miatta van. Ám eljön érte Jupiter North, aki – mint kiderül – kiválasztotta a kislányt pártfogoltjának és elviszi Nevermoorba, ahol egy titkos társaság tagjává válik. Úgy tűnik, Morrigan társaitól eltérően nem rendelkezik különös tehetséggel, de valahogy mégis átkecmereg a vizsgákon. És közben a sötét erők a háttérben készülnek valamire. De vajon mire?

Azt gondolom, ez a könyv is izgalmas olvasnivaló, javaslom már 10 éves kortól. Igazán jó darab Jessica Townsend-től!

Nick és Tesla sorozat

Nick és Tesla rajonganak a kütyükért, és a tudományért. Egyik nyáron azonban el kell utazniuk nagybácsijukhoz, Newt bácsihoz, a szétszórt tudóshoz. Különös események veszik kezdetüket. Titokzatos autó követi őket, egy lány kémlel ki szomorúan az elhagyatott házból, és az ikertestvérek sejtik, hogy nem szójababot tanulmányozni mentek a szüleik, hanem valami más van e mögött. A testvérpár számtalan izgalmas kalandokba keveredik, miközben mindenféle tudományos kísérleteket is végeznek. A regényben megtalálhatók a Nick és Tesla által elvégzett kísérletek leírásai is, amiket házilag mi is kipróbálhatunk. 9 éves kortól ajánlom.

Szerző:

Sárközi Ármin

Én vagyok a Factology weboldal alkotója, cikkeket írok rá, tudok programozni, szeretem a tudományos dolgokat, és fontosnak tartom a globális felmelegedés visszaszorításáért tett lépéseket.