Útmeredekség százalékban

Gondolkoztál-e azon, hogy hogyan számítják ki az út meredekségét? Ha nem, érdemes megismerni, még ha nem is közlekedésmérnök szeretnél lenni. Honnan tudjuk, hogy 10 vagy 20%-os az útemelkedés? Ez mindössze csak egy egyszerű matematikai számítás, megmutatjuk!

Útmeredekség százalékban

Lejtő fogalma

Előszőr is tisztázzuk a lejtő fogalmát. Tudományosan megközelítve, a matekban ez csak egy háromszög:

Lejtő
Lejtő újragondolt jelentése (Kredit: Factology.hu; Paint 3D)

Lejtőnek nevezzük a háromszög átfogóját, vagyis a leghosszabb oldalát. Meredekségnek hívjuk azt a fokot vagy százalékot, amennyire lejt a talaj a kiránduláskor.

Meredekség kiszámítása százalékban

Hogyan is számítjuk ki, hogy hány százalék az emelkedés mértéke? Fentebbi képünkön a magasságnak elnevezett hosszt (h) kell elosztanunk annyival, amennyit előre megyünk (f, mint forward [előre]). Ekkor általában egy 0 és 1 közötti számot kapunk, amelyet meg kell szoroznunk 100-zal, hogy százalékot kapjunk. Fontos, hogy azonos mértékegységben legyen a h és az f. Így tehát a teljes képlet a következő:

H / F * 100 = M%

Ahol h = amilyen magasra megyünk, az f, amennyit előre megyünk, az m pedig a meredekség százalékban. H és F azonos mértékegységben vannak számolva.

Példa

Mondjuk ha egy 100 méter magas hegyre igyekszünk, és az utunk, amilyen sokat előre kell mennünk, hogy felérjünk az 175 méter, akkor H=100, F=175, így H*F*100 = 100/175*100 ≈ 57,1 (számológéppel számolva). Tehát ekkor körülbelül 57%-os lejtővel van dolgunk.

(Megjegyzés: Bonyolultabb számításokhoz ajánljuk a WolframAlpha kalkulátorát)

Szerző:

Sárközi Ármin

Én vagyok a Factology weboldal alkotója, cikkeket írok rá, tudok programozni, szeretem a tudományos dolgokat, és fontosnak tartom a globális felmelegedés visszaszorításáért tett lépéseket.