Már volt olyan problémád, hogy egy bútort szereltél össze, de az anyacsavar túl kicsinek bizonyult? Nos az problémás, mehetsz a csavarboltba. Ebben a cikkünkben a Factology egy meghökkentő, de izgalmas elméletet tár az olvasói elé, amely működőképes is lehet.

Kép forrása: DALL·E – „A close-up photo of a nut used by mechanics in large detail, with a microwave oven in the background.”

Az valóban nagy baj, ha nincs kéznél egy nagyobb. Ilyenkor a boltban van a helyed. De… lehet más megoldás is. Legjobb ha gondolkodsz, a tudományban ez a másik legfontosabb lépés a kísérletezés mellett.

Gondolj csak az anyacsavar anyagára! A fém egy tágítható anyag, sőt nagyon magas hőfokon elolvad, így szoktak átalakítani a gyárakban, hogy aztán más alakot öltsön. A lényeg, hogy ha kellően forró a fém, akkor a térfogata megnő, nagyobb lesz az anyag. Miután kihűl, visszacsökken az eredeti méretére. Aki vizuálisabb típus és inkább jobban elhiszi a dolgokat, ha látja, akkor azt ajánlom, hogy nézze meg ezt a videót:

Hőtágulás jelensége

Ha most visszatérünk a kicsi anyacsavar problémájára, akkor a hőtágulás ismeretében mondhatjuk, hogy ha otthon túl kicsi az anyacsavar, süssük meg! Végül is miért ne? Ez egy jó megoldás lenne, és kicsit vicces is. Kitágul az anyacsavar, rászereljük a bútorra, És akkor már mindegy ha kihűl, hiszen már rajta van! (jó, legfeljebb széttörik a csavar vagy a bútor, de az nem olyan biztos).

Csakhogy a sült anyacsavar a Factology számításai szerint nem annyira nyúlik meg, tehát nagyon sokáig kell sütnünk, nagyon magas hőfokon. Például ha azt szeretnénk, hogy 0,15 cm-rel megnyúljon a fél centiméteres acélból készült anyacsavar, akkor is körülbelül 25 000 Celsius-fokon kellene sütnünk. Ezt a hőfokot eléggé nehéz előállítani és nem minden sarkon van ilyen erős kemence. De azért elgondolni, hogy milyen lenne egy sült anyacsavar, elég érdekes, nem?

Itt egy Factology által készített kalkulátor, amely kiszámítja a hőtágulás mértékét. (nehéz pontosan megmondani a mértéket, mert különböző külső hatásokra máshogy reagálhat a fém, illetve az anyacsavar egy hatszögletű, középen lyukas tárgy, nem egy folyamatos rúd):

See the Pen Hőtágulás kalkulátor by jimnyuszi (@jimnyuszi) on CodePen.

Érdekesség, hogy a különböző fémek máshogy reagálnak a hőre, például az alumínium jobban nyúlik, mint az acél. Az alumínium kétszer gyorsabban tágul.

Remélem, most már mindenki számára világos a hőtágulás fogalma, és belátta, hogy a sült anyacsavar elmélete figyelemfelkető, azonban megvalósítása körülményes, nem hétköznapi a 30 000 °C-os kemence. Illetve már ilyen hőmérsékleten rég folyékonnyá válna az anyag. De ha működne…

Szerző:

Sárközi Ármin

Én vagyok a Factology weboldal alkotója, cikkeket írok rá, tudok programozni, szeretem a tudományos dolgokat, és fontosnak tartom a globális felmelegedés visszaszorításáért tett lépéseket.