Starship

Nemrég robbant fel Musk rakétája, 2023.04.20-án. A Starship-nek keresztelt hordozórakéta, mely akár 100 embert is tudna szállítani hosszú távú űrrepüléseken. Azonban ez is sikerként könyvelhető el, hiszen ez volt a valaha épített legerősebb meghajtású űrrepülő.

Starship
Kép forrása: Flickr, Official SpaceX Photos által, kép neve: „Starship Test Flight Mi

A Starship célja, hogy sok nagy és nehéz rakományt, illetve személyeket tudjon a Föld körül és még azon is túl szállítani. Elon Musk vállalata, a SpaceX weblapján is olvashatjuk, hogy az űrhajó segítheti a műholdak szállítását, elvileg akár a Marsig is képes repülni. Méghozzá újrafelhasználási képességeinek köszönhetően nem olyan nagy a környezetre gyakorolt hatása. A repülőt a Starbase-en fejlesztették, és Texas-ban szállt fel. A Super Heavy nevű rakéta volt a meghajtója, aminek le kellett volna válnia az űrrepülőről, azonban ez nem történt meg. Alapjáraton Hawaii partjai közelében landolt volna az űrrepülő, de néhány perccel a kilövés után felrobbant és egy öbölbe zuhant le. Kiderült, hogy három hajtómű közül kettő nem gyulladt be, ezért is lehetett a probléma.1

Musk azonban nem adta fel. Twitter-en közölte, hogy néhány hónapon belül újra megpróbálják. Már ez is sikernek könyvelhető el, ahogy említettük ez volt a valaha épített legnagyobb hajtóerejű rakéta.

Elon Musk gratulál a SpaceX-nek

Az Starship paraméterei: 2

TulajdonságMérték
magasság120 m
átmérő9 m
terhelési kapacitás100-150 t
hűtőanyag kapacitás1200 t
tolóerő (hajtóerő)1500 tf
Starship paraméterei

1 USA Today

2 https://www.spacex.com/vehicles/starship/

Szerző:

Sárközi Ármin

Én vagyok a Factology weboldal alkotója, cikkeket írok rá, tudok programozni, szeretem a tudományos dolgokat, és fontosnak tartom a globális felmelegedés visszaszorításáért tett lépéseket.