Szemétláda

Ma van a Global Recycling Day, avagy magyarul a Globális Újrahasznosítási Nap. Évente több milliárd tonna szén-dioxidot engedünk a légkörbe gyáraink, autóink, és az egyéb környezetszennyező anyagok használatával. Az újrahasznosítható anyagok akár 700 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást takarítanánk meg, ezzel megelőznénk a nagybetűs Katasztrófát, ami szinte egy méternyire van tőlünk.

Szemétláda

A Global Recycling Day 2018 óta minden évben március 18-án kerül megrendezésre a Global Recycling Foundation által.1 Létrejöttének célja rávezetni az embereket a tiszta útra, az újrahasznosítás világába. Évente 21,5 milliárd tonna szén-dioxidot termelünk,2 és az emberek jórésze nem nagyon használja a szelektív kukákat.3

A Factology 10 környezetvédelmi tippel készült a mai napra, hogy megelőzzük a Katasztrófát:

  1. Ne vásárolj feleslegesen: kerüld a pazarlást, fizetés előtt gondolt át tervedet legalább háromszor.
  2. Mindig, de mindig a szelektív kukába dobd a szemeted, akár van a közelben, akár nincs: a szelektív hulladékgyűjtés egy nagyon hasznos technika a túlzott szén-dioxid-kibocsátás megelőzése érdekében. Az anyagok elégetésekor gyakran keletkezik szén-dioxid, amely ha a levegőbe kerül, kárt tesz a természetben. A vegyes hulladékot elégetik, tehát – különösen ha az szerves anyag – szén-dioxid képződik.
  3. A lehető leghosszabb ideig használd ki tárgyaidat, ha pedig már roncsnak minősíthetőek, próbáld megjavítani, vagy vidd el egy szakemberhez!
  4. Ha lehet, nyáron inkább a ventilátort használd, mint a légkondicionálót, mivel annak kevesebb az energiaszükséglete!
  5. Tájékozódj! Ha elektromos készüléket veszel, nézd meg melyiknek a legenergiatakarékosabb! Vedd azt, amelyihez a legkevesebb energia kell, és a legtovább bírja!
  6. Nyitott ablaknál ne fűts!
  7. Kapcsold ki az elektromos készülékeket és le a villanyt, ha nem használod, illetve nem vagy otthon! Ezzel csökkented a villanyszámládat is. 😉
  8. Óvakodj, mint a nyúl, az egyszer használatos eszközöktől, válaszd a hosszabb élettartamúakat! Használj kulacsot!
  9. Komposztálj! Ha kertes házban laksz, legjobb, ha kihelyezel a kertedbe valamilyen tárolóedényt, fadobozt a komposztodnak és utánaolvasol a komposztálás rejtelmeinek.
  10. Használj újratölthető elemeket, elektromosságot az egyszer tölthetőek és benzin vagy dízel helyett!

Források

[1] https://www.globalrecyclingday.com/ és https://www.globalrecyclingfoundation.org/

[2] Valentina Giannella, 2019: GRETA VAGYOK. Móra Könyvkiadó, Budapest. (link)

[3] Factology által tett megfigyelés.

Szerző:

Sárközi Ármin

Én vagyok a Factology weboldal alkotója, cikkeket írok rá, tudok programozni, szeretem a tudományos dolgokat, és fontosnak tartom a globális felmelegedés visszaszorításáért tett lépéseket.