Háromszög területének kiszámítása képlettel

Hogyan számoljuk ki a háromszög területét? Megmutatom a megoldást! Csak egy képletet kell megjegyezned, és ha tudsz számolni, akkor onnantól semmiség az egész!

Háromszög területének kiszámítása képlettel

Tehát hogyan számoljuk ki a háromszög területét… kezdjük ott, hogy mi a terület, majd nézzük meg, hogyan számoljuk ki egy háromszög esetében.

Terület fogalmának egyértelműsítése

Terület fogalma: Az a mennyiség, amellyel az adott területet be tudjuk fedni egy előre meghatározott egységgel. Ezek az egységek általában: mm2, cm2, dm2, m2, km2.

Háromszög területének kiszámítása

Általánosan elfogadott, bizonyítható képlet az, hogy a háromszögek területét az alábbi képlet segítségével számoljuk ki:

T = ½ × k × m

Háromszög területének kiszámítására való képlet

A k-n a lenti ábrán látható b egyenes hosszát értjük. Az m-en pedig a b egyenessel szembeni csúcsból induló b-re merőleges egyenes hosszát – vagyis az úgynevezett magasságvonalat – értjük. Mellesleg nem csak a b vonalat használhatjuk alapvonalnak, hanem bármelyik másikat is. Most a bizonyítását nem írjuk le, azonban lehet, hogy ha átgondolod, magadtól is rájössz. Sok sikert a háromszög területének számolgatásához!

Háromszög magasságvonallal, jelölésekkel
Háromszög magasságvonallal, jelölésekkel

Szerző:

Sárközi Ármin

Én vagyok a Factology weboldal alkotója, cikkeket írok rá, tudok programozni, szeretem a tudományos dolgokat, és fontosnak tartom a globális felmelegedés visszaszorításáért tett lépéseket.